Willem van der Lugt, Onderwijs Consult Lugt

Willem van der Lugt, Onderwijs Consult Lugt

Je kunt direct bepalen of een leraar, start-, basis- of vakbekwaam is. Aan de hand van de observaties kun je dat meten met de competenties die hierbij horen. Zo weet je of je inschatting klopt. Dat zorgt tevens voor een handig teamoverzicht. Zo heb je meteen in beeld waar de sterke en zwakke punten liggen.

Willem van der Lugt zet Mijnschoolteam in voor een coachingstraject. Hij begeleidt leerkrachten op een school in het PO. Van der Lugt vindt het een uitstekende tool die goed in kaart brengt hoe leerkrachten functioneren.

“Ik werk op dit moment samen met een collega aan een coachingstraject voor zo’n dertien leerkrachten. De tool Mijnschoolteam is ideaal in dit traject,” vertelt Onderwijsconsultant Van der Lugt. Ook de school reageert positief op Mijnschoolteam: “Ze zien dat het helpt,” zegt Van der Lugt, “Vooral rondom coaching of feedback. Hoe gerichter je feedback, hoe beter je je beleid kunt aanpassen en de leerkrachten kunt sturen.”

Op maat gemaakte kijkwijzers

In Mijnschoolteam heb je de mogelijkheid om kijkwijzers vast te leggen: de punten waarop je gaat observeren. Er zijn standaard kijkwijzers, maar Willem en zijn collega hebben samen met deze school twee op maat gemaakte kijkwijzers ontwikkeld. De ene voor het didactisch handelen van de leerkracht, de ander voor directe instructie. Van der Lugt: “We hebben verschillende indicatoren opgenomen. Denk aan hoe de leerkracht zijn les afsluit, of hoe hij de leerlingen instructie geeft. Dat is gelijk het grote voordeel van Mijnschoolteam: je kunt specifiek toepasbare kijkwijzers toepassen, waardoor je gericht en schoolspecifiek kunt observeren.”

Concrete voorbeelden

Een ander voordeel van Mijnschoolteam noemt Van der Lugt is de mogelijkheid om foto’s en video’s toe te voegen. “Die vormen hele concrete voorbeelden bij het coachingsgesprek dat na het lesbezoek volgt,” vertelt Van der Lugt. “Ook kan ik opmerkingen direct toevoegen, en in een verslag opnemen. Dat maakt de feedback zo gericht en voor de leerkracht concreet en toepasbaar.”

Handig teamoverzicht

Mijnschoolteam is een grote steun bij het goed beoordelen van een leerkracht. Van der Lugt beaamt dat: “Je kunt direct bepalen of een leraar, start-, basis- of vakbekwaam is. Aan de hand van de observaties kun je dat meten met de competenties die hierbij horen. Zo weet je of je inschatting klopt. Dat zorgt tevens voor een handig teamoverzicht. Zo heb je meteen in beeld waar de sterke en zwakke punten liggen.”

Willem van der Lugt, Onderwijs Consult Lugt